Laadpalen en laadpasjes

Laadpalen

Websites met laadpalen

Er zijn veel verschillende websites waarop laadpalen te vinden zijn, bijvoorbeeld www.oplaadpalen.nl en www.laadpaal.energiebewustzeeland.nl. Let op: het komt voor dat op de ene site een laadpaal wel wordt aangegeven en op de andere niet.
Op bijvoorbeeld www.oplaadpalen.nl, waarvan ook een app beschikbaar is voor iOS en Android, staat een filter rechts naast de landkaart bovenaan in de kolom. Hiermee kun je het type auto waarin je rijdt, invoeren. Zo weet je zeker dat het zoekprogramma alleen die laadpunten selecteert die geschikt zijn voor jouw auto. Verder kun je op diverse onderwerpen selecteren, bijvoorbeeld het laadvermogen van de laadpaal of de pas waarmee je wilt betalen.
Vind je zelf zoeken te ingewikkeld, maak dan gebruik van de routeplanner. De knop hiervoor vind je in de rechterkolom, boven het filter. Langs de route worden alle laadpalen van jouw keuze getoond. Klik je nogmaals op deze knop (die inmiddels ‘Zoek laadpaal’ heet), dan wordt de routeplanner uitgeschakeld en kun je zelf een laadpaal zoeken het dichtst bij de plek waar jij hem nodig hebt.

Apps met laadpalen

Het is handig om op je mobiele telefoon een app te downloaden die aangeeft waar je welke laadpalen kunt vinden. Hieronder noemen we vijf goede apps.
Overigens vind je in de nieuwe elektrische auto’s in het navigatiesysteem ook vaak laadpalen. Onze ervaring is echter dat de navigatiesystemen niet altijd complete en goede laadpaalinformatie geven. Ons advies is om toch een of twee apps op je telefoon te downloaden.
Ook op het gebied van laadpaalinformatie zijn er nog veel ontwikkelingen. We verwachten dat de integratie van laadpalen in de autonavigatie binnen afzienbare tijd zal verbeteren.

New Motion
Deze app laat zo’n 50.000 laadpalen in heel Europa zien. Hij geeft actuele informatie over hun beschikbaarheid, laadsnelheid en tarieven. Bij een groot aantal laadpalen kun je ook laden via de app. De app kan je bovendien meldingen sturen, zodra een laadpaal bij jou in de buurt weer beschikbaar is. Het is zelfs mogelijk om het model van jouw auto op te geven, zodat de app helemaal aansluit op laadkenmerken van jouw auto.

ChargeMap
ChargeMap biedt een laadpalenkaart die is gemaakt voor en door een grote gemeenschap van e-rijders. Online kun je je bij hen aansluiten door je gratis te registreren, waarna je ook zelf laadpalen en beoordelingen aan de kaart kunt toevoegen. Dit is niet verplicht, maar je helpt zo wel mee aan het verder ontwikkelen van de kaart.
De kaart biedt handige zoekfilters. Bij ChargeMap kun je ook een laadpas bestellen, waarmee je de laadsessie direct kunt betalen.

Plugsurfing
Plugsurfing is een laaddienstverlener die toegang verschaft tot alle laadpaalnetwerken. Hierdoor kun je simpel overal laden, zonder verschillende contracten te moeten afsluiten. Via de app kun je ook zonder laadpas het laden starten en stoppen. Op Plugsurfing vind je laadpunten in heel Europa. De app toont de prijzen voor het laden en geeft aan of laadpunten beschikbaar of bezet zijn.

Smoov
De app geeft de locatie van laadpalen. Handig is de foto van de locatie (Google Street View), zodat je die gemakkelijk herkent. De app laat de laadsnelheid van de paal zien én of hij beschikbaar is. Is de laadpaal van je keuze bezet, dan kan de app je meldingen sturen zodra hij is vrijgekomen. Een zgn real time tracker laat zien hoeveel je laadt en tegen welk tarief. Betaling is mogelijk via de app.

FastNed
FastNed heeft uitsluitend snellaadstations. De app toont de locaties en beschikbaarheid. Er is een routeplanner naar de laadpalen. Betaling kan via de app. Daarnaast biedt de app een laadhistorie en handige laadtips.

Alleen snelladers

Ben je enkel geïnteresseerd in snelladen? Dan zijn www.chargefast.nl, ccs-map.eu en ionity.eu/en/where-and-how.html geschikte websites. Heb je een Tesla, dan vind je de Superchargers natuurlijk op www.tesla.com/nl_NL/supercharger.

Laadpassen

Voor publieke en semi-publieke laadpalen heb je vrijwel altijd een laadpas nodig. Bij een groot aantal aanbieders kun je overigens ook kiezen voor een sleutelhanger in plaats van een pasje. Kies vooral wat jij handig vindt. Via eenn laadpas/sleutelhanger betaal je voor het laden. Kijk eens op laadpastop10.nl voor een compleet en up to date overzicht van laadpasleveranciers.

Tarieven voor kWh

Het allerbelangrijkst om te weten is de prijs die je betaalt per kWh. Deze prijzen kunnen per laadpasleverancier enorm verschillen. (Het komt ook voor dat er geen prijs per kWh wordt gehanteerd, maar een tarief per tijdseenheid.)
Het is mogelijk om een laadabonnement af te sluiten. Vanzelfsprekend verschillen de prijzen en voorwaarden hiervoor ook per laadpasleverancier.

Bijkomende kosten

Transactiekosten
Het kan zijn dat een laadpasleverancier per laadsessie een extra bedrag in rekening brengt voor de transactiekosten. Deze komen bij het bedrag voor de afgenomen kWh. Op de rekening wordt dit soms het zgn. starttarief genoemd.

Activeringskosten
Sommige laadpasleveranciers rekenen eenmalig een vergoeding voor het activeren van een laadpas. Het kan ook voorkomen dat je moet betalen voor de aanschaf van een laadpas.

Laden in het buitenland

In welke landen je kunt laden, hangt af van je pas. Een aantal laadpassen werkt alleen in Nederland. De meeste laadpassen werken echter in de meeste Europese landen. Let ook hierbij op de tariefverschillen per kWh.