Is elektrisch rijden echt goedkoper?

Antwoord: Als je de auto nieuw koopt, is een elektrische auto’s (nog) duurder. Maar als je álle kosten meetelt, is elektrisch rijden goedkoper.

Inmiddels komen er steeds meer tweedehands elektrische auto's op de markt. Daarmee ben je zeker goedkoper uit. De actieradius van oudere modellen is weliswaar beperkt, maar als tweede auto zijn ze zeer geschikt. Boverndien zijn er voor die enkele lange rit inmimddels steeds meer snelladers beschikbaar.

Nieuwwaarde

Een nieuwe elektrische auto is duurder dan een soortgelijke auto op benzine of diesel. Verwacht wordt dat er rond 2024 een omslagpunt komt. Rond die tijd worden nieuwe benzine- en dieselauto’s juist duurder dan hun elektrische broer of zus.
Toch ben je ook nu al goedkoper uit als je ook kijkt naar de zgn. total cost of ownership (TCO).

Total cost of ownership (TCO)

TCO zijn de totale kosten die je maakt voor het bezitten van een product gedurende zijn hele levenscyclus. In het geval van de auto kijk je dus niet alleen naar de nieuwwaarde of aanschafwaarde van de auto, maar ook naar de afschrijving, onderhoudskosten, wegenbelasting, brandstofkosten etc.

Financiële voordelen elektrisch rijden

De brandstofkosten zijn lager dan die van een benzine-auto. Dit voordeel wordt nog groter als je stroom hebt van eigen zonnepanelen. Bovendien wordt de CO2-emissie dan nóg kleiner.
De onderhoudskosten zijn lager. Een elektrische auto heeft bijvoorbeeld geen kleppen en filters die regelmatig moeten worden vervangen.
Voorlopig zijn er nog fiscale voordelen: je betaalt geen wegenbelasting en er geldt een lagere bijtelling. Bovendien heeft de overheid in 2020 een subsidie van € 6000 in petto op de aanschaf van een nieuwe elektrische auto.

Ontdek zelf je voordeel

Op de website van Mountox kun je zien wat de kosten de verschillende merken elektrische auto’s zijn. Extra: het programma kan voor je uitrekenen in hoeveel tijd het prijsverschil worden terugverdiend tussen een nieuwe elektrische auto en een soortgelijke benzine-variant. Je kunt dit voor elk merk en model laten uitrekenen. Ook je eigen auto kun je in de vergelijking betrekken.

Voorbeeld

Hieronder worden de kosten vergeleken van twee vergelijkbare tweedehands auto's: een elektrische Renault Zoe en. als vergelijkbare benzine-variant. een Renault Clio. De gegevens zijn afkomstig van Mountox en de ev-database.